Вторник, 14.05.2024, 00:52
Приветствую Вас Гость | RSS

Голованівський лісгосп

Главная » 2017 » Март » 14 » Бережіть первоцвіти – першу посмішку весни
13:31
Бережіть первоцвіти – першу посмішку весни

Перші квіти після тривалої зими приносять величезну втіху для душі, вони завжди привертають до себе увагу своєю красою. Але на жаль, їх часто зривають, складаючи у великі букети, які згодом цілими оберемками реалізують на узбіччях доріг та на ринках. Важких і непоправних втрат завдає масовий збір первоцвітів, що призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. На території України налічується 33 види первоцвітів: підсніжники, проліски, ряст, сон чорніючий і великий, мати-й-мачуха, конвалія, медунка, цикламен, крокуси тощо. Загроза знищення цих видів існує реально. Справа в тому, що у раньоквітучих рослин поживні речовини накопичуються у цибулині і весь рік вони готуються до цвітіння. І якщо зірвати ледь розкриту квітку, рослина може загинути. Збирання первоцвітів не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла, цибулинки та бруньки. Тому, не треба себе тішити, якщо квітка зірвана без цибулини, рослина не ушкоджена. Рослинні угруповання складалися віками й тисячоліттями, тому зникнення маленької, беззахисної рослинки може призвести до дуже складних наслідків. Ранньоквітучі – єдине джерело живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти – зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комах, які захищають ліс від шкідників. Дерева почнуть хворіти і всихати.

Закликаємо громадян:

не руйнувати місця зростання первоцвітів;

не зривати первоцвіти під час цвітіння;

не купувати їх, тоді первоцвіти не будуть продавати на ринках.

Памятайте! Кожен, хто зриває квіти для продажу, хто їх купує, хто їх приймає в дарунок - долучаються до злочину проти природи.

Нагадуємо і про те, що за порушення чи погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження, накладається штраф за статтею 90 КупАП на громадян від двадцяти до тридцяти (340 - 510 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п’ятдесяти (510 - 850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

За один екземпляр незаконно добутої рослини занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн. шафрани (крокуси), підсніжники від 49 до 62 грн. у залежності від виду, сон трава – від 37 до 62 грн. у залежності від виду. ДП «Голованівське лісове господарство» закликає усіх утриматися від збирання та придбання ранньоквітучих рослин, що дасть можливість зберегти червонокнижні рослини для майбутніх поколінь.

Просмотров: 1192 | Добавил: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Курс валют
Пошук
Прогноз погоди
Погода в Голованевске
Опитування
Оцените наш сайт
Всего ответов: 205
Статистика
WoodEx Rambler's Top100 Яндекс цитирования Все про Тендеры ! Урядова гаряча лінія