Понедельник, 13.05.2024, 23:09
Приветствую Вас Гость | RSS

Голованівський лісгосп

Главная » 2017 » Март » 21 » Увага! Африканська чума свиней
14:15
Увага! Африканська чума свиней

14 березня 2017 року на території урочища «Воловик» Голованівського лісництва ДП «Голованівське лісове господарство» майстером лісу було виявлено 15 голів трупів диких свиней різної вікової та вагової категорії, загинувши з невідомих причин. Фахівці держпродспоживслужби Голованівського району виїхали на місце та повідомили головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. На місці події робочою групою швидкого реагування працівників управління Держпродспоживслужби в 15.30 год. було встановлено факт загибелі диких свиней. При розтині трупів паталогоанатомічні ознаки характерні змінам при захворювані на АЧС. Від 2 трупів було відібрано патологічний матеріал та доставлено в Кіровоградську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини. 15 березня 2017 року даний матеріал передано в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи (ДНДІЛДВСЕ) м. Київ для дослідження з попереднім діагнозом: підозра на африканську чуму свиней.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) - Звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від 15.03.2017 №001643 п.м./17. З метою недопущення подальшого розповсюдження на територію Голованівського району Кіровоградської області африканської чуми свиней 16 березня 2017 року голова комісії, заступник голови районної державної адміністрації Бугаєнко О.П. провела засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії за участю голови районної державної адміністрації Голімбієвського О.Д., в.о начальника Держпродспоживслужби в Голованівському районі Коломійчука Р.А., який проінформував про оголошення урочища «Воловик» Голованівського лісництва ДП «Голованівське лісове господарство» неблагополучним по африканській чумі свиней та встановлення карантину.

Територія обходу Голованівського лісництва, де виявлено трупи диких кабанів, знаходиться на відстані 3,5 км від смт Голованівськ, за 6 км – від залізничної станції Голованівськ та за 4,5 км – від с. Грузького. За результатами засідання було вирішено: визнати епізоотичним осередком захворювання диких свиней на африканську чуму свиней територію у радіусі 3 км урочища «Воловик» Голованівського лісництва, неблагополучним по африканській чумі свиней та встановити карантин з 16.03.2017 року; визначити зону захисту – зона на території, яка безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем радіусом не менше 3 км, але не більше 20 км, в яку входять населені пункти: смт Голованівськ, селище Голованівськ, с. Грузьке, с. Клинове, с. Вербове, с. Семидуби, с. Краснопілля, с. Межирічка, с. Шепилове, с. Олександрівка, с. Свірнево, с. Красногірка та с. Станіславове Благовіщенського району.

АЧС – висококонтагіозна вірусна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно, безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків. З метою запобігання занесення вірусу АЧС в господарста рекомендуємо:

  • Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.
  • Регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень у яких утримуються свині. Обслуговування тварин проводити лише у змінному одязі, при цьому використовувати окремі засоби догляду, інвентар. Постійно вести боротьбу з гризунами.
  • Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
  • Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів.
  • Забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом ветеринарної медицини, реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
  • Не купувати м`ясні продукти в невстановлених для цього місцях, стихійних ринках.
  • При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, або при загибелі свиней негайно звертатись до представників державної служби ветеринарної медицини.
  • Обов`язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов`язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
  • Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону України «Про відходи».
  • Не переробляти трупи свиней, або туші вимушено забитих свиней.
  • Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани.
  • Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині. При цьому необхідно пам`ятати, що проведення дезінфекцій тваринницьких приміщень побудованих з пористих матеріалів (цегла, піноблоки, газоблоки, керамзитобетонні блоки та ін.) не гарантує стовідсоткове знищення вірусу у зв’язку з можливістю вірусу глибоко проникати в структуру таких будівельних  матеріалів.

Пам’ятайте! Лише сурове дотримання цих вимог дасть можливість уникнути виникнення захворювання та величезних економічних збитків.

Просмотров: 509 | Добавил: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Курс валют
Пошук
Прогноз погоди
Погода в Голованевске
Опитування
Оцените наш сайт
Всего ответов: 205
Статистика
WoodEx Rambler's Top100 Яндекс цитирования Все про Тендеры ! Урядова гаряча лінія