Одним з чудес, однією з загадок органічного світу, безцінним даром природи є гриби. Гриби - це організми, які відрізняються від рослин не тільки за зовнішнім виглядом, але і за хімічним складом, розвитком та способом життя в природі. Тому в системі органічного світу їм відведено особливе місце. В даний час більшість вчених відокремлюють їх від рослин і тварин і відносять до абсолютно самостійного царству живих організмів. Більшість з нас під словом «гриби» уявляють собі «ніжки з капелюшками», які своїми розмірами, формою і забарвленням відразу кидаються в очі. Однак саме тіло грибів складають густі волокна, які знаходяться під землею і називаються грибницею або міцелій ( від грец. Mykes – гриб). А плодові тіла, які ми бачимо на поверхні, являють собою лише відтворюючі органи грибів, де утворюються спори. За допомогою спор відбувається безстатеве розмноження грибів.
Для росту, крім поживних речовин з органічних матеріалів, грибам необхідна відповідна температура і вологість. Найкраще, як показують тривалі спостереження, плодове тіло розвивається при безвітряній тихій погоді. Світло для грибів не важливе. Багато грибів ростуть в місцях, зовсім позбавлених світла.
Саме тіло грибів, або грибниця, перебуваючи в грунті або іншому живильному середовищі, розростається у всіх напрямках. Тривалість життя грибниці різна. Якщо у деяких видів вона становить лише один рік, то в інших – кілька десятиліть. Грибниця багатьох шапкових грибів у грунті розходиться у вигляді променів по колу, на краях якого утворюються плодові тіла. Коло грибниці з кожним роком розростається, і його радіус збільшується. Цим знанням користуються багато грибники. Знайшовши декілька близько ростучих грибів, вони намагаються прорахувати це саме коло, і тоді збирають багатий «улов» буквально в одному місці.
На жаль, гриби є джерелом не тільки радості, а й неприємностей.
Деякі люди взагалі обходять гриби стороною тільки тому, що серед них трапляються й отруйні. Отруєння найчастіше відбувається тоді, коли людина не вміє розпізнавати гриби або робить це недбало. Отруйних грибів, які є причиною важких або смертельних отруєнь, не так вже й багато, порівняно з їстівними або нешкідливими грибами. Тому всі хто хочуть збирати гриби для їжі, повинні навчитись розпізнавати хоча б 20-25 видів отруйних грибів, які можуть викликати небезпечні отруєння. Завжди краще збирати тільки кілька видів грибів, які ви добре знаєте. Тут доречні приказки: «Краще менше, та краще» і «Не впевнений – не бери!»
На жаль, практичних рекомендацій, як відрізнити їстівний гриб від отруйного, не існує. У минулому існувало повір’я, що срібний виріб або ріпчаста цибуля при контакті з отруйними грибами чорніють, але це не вірно, також невірно що всі отруйні гриби мають гіркий смак і неприємний запах. Навпаки, найнебезпечніші отруйні гриби, які, наприклад, бліда поганка чи мухомор, майже не мають запаху і смаку, невірно також і твердження, що гриби, обгризені комахами і равликами неотруйні. Отруєння можуть також викликати відомі їстівні види, якщо використовувати старі плодові тіла грибів. У зіпсованих грибах містяться отрути, які утворюються в результаті діяльності бактерій.
При будь-яких ознаках отруєння грибами необхідно відразу ж викликати лікаря. Рекомендується пити багато рідини, яка розбавить отруйні речовини в організмі. Але найефективнішим засобом є промивання шлунка (випити 1,5 – 2 літра води і натиснути на корінь язика).
|