Вторник, 14.05.2024, 05:19
Приветствую Вас Гость | RSS

Голованівський лісгосп

Главная » 2017 » Март » 21 » Міжнародний день лісів
10:10
Міжнародний день лісів

Сьогодні в усьому світі відзначається Міжнародний день лісу або Всесвітній день захисту лісів, який був заснований в 1971 році. Ініціатором установи даного Дня виступила Європейська конфедерація сільського господарства на 23-й Генеральній Асамблеї в 1971 році, і ця ідея була підтримана Всесвітньою Продовольчою і сільськогосподарською організацією при ООН (ФАО). З тих пір щорічно з ініціативи ООН 21 березня, як привід проінформувати суспільство про важливість збереження лісів, відзначається Міжнародний день лісу (International Day of Forests). Причому було прийнято рішення про святкування цього дня саме в день осіннього рівнодення в Південній півкулі і весняного рівнодення в Північній півкулі (останнє, за традицією, вважається першим днем весни і є символом нового життя та нових починань, даний період є сприятливим для посадки та росту дерев).

В даний час загальна площа лісів на планеті складає приблизно 38 млн. кв. км (це близько третини площі суші). Ліси — легені нашої планети, вони мають неоціненне екологічне, соціальне та економічне значення — беруть участь у формуванні клімату планети, забезпечують киснем, переробляють шкідливі викиди, зберігають водні ресурси, є середовищем існування безлічі рослин і тварин, забезпечують їжу і здорове середовище для людей, допомагають зберегти родючість грунтів і ландшафти. Проте, з кожним днем площа світових лісів неухильно скорочується, кожну секунду Земля втрачає більше 1,5 гектарів незайманого лісу. Насамперед це пов'язано зі зростанням чисельності населення і перетворенням лісових територій для різних людських потреб. Поряд з цим, ліси гинуть від пожеж, незаконної вирубки, природних катастроф, впливу комах-шкідників, хвороб та інших причин. А скорочення площі лісових масивів веде до непоправних негативних процесів, що мають глобальне значення для всієї природи і життєдіяльності всього людства.

У зв'язку з цим, основним завданням Міжнародного дня лісу є привернення уваги жителів планети до проблеми збереження лісів. Тема цьогорічного Міжнародного дня лісів – «Ліси та енергія». Деревина – посідає перше місце серед джерел енергії, і нині вона є одним із найважливіших відновних джерел та забезпечує близько 6% відсотків від усієї отриманої первинної енергії. Понад два мільярди людей використовують енергію деревного палива у побуті. Деревне паливо – дуже важливий лісовий продукт. У зв’язку зі зміною клімату і проблемою енергетичної безпеки енергія деревини набула особливої важливості.

Щорічно, з 21 березня по 20 квітня (День Довкілля) проводиться Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу у твоїх руках». Метою акції є поширення знань про ліси та їх важливість для існування життя на планеті, виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, забезпечення зацікавленості у збереженні лісових насаджень, дотримання правил поведінки в лісі, роз’яснення населенню важливості створення лісових насаджень, ознайомлення та надання можливості учнівській молоді, представникам громадськості взяти участь у роботах з лісовідновлення та лісорозведення.

ДП «Голованівське лісове господарство» протягом місяця проводитиме ряд заходів: садіння лісу за участю школярів та студентів, представників місцевої влади, ЗМІ, проведення лекцій та виховних годин; проведення науково-практичних семінарів за участю шкільних лісництв. Крім того, у рамках акції для учнів 1-4 та 5-8 класів проводитимуться конкурси на кращий малюнок і твір на тему «Людина та ліс». А головне, у всіх лісництвах лісгоспу триває лісокультурна кампанія - створюються нові ліси.

Просмотров: 515 | Добавил: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Курс валют
Пошук
Прогноз погоди
Погода в Голованевске
Опитування
Оцените наш сайт
Всего ответов: 205
Статистика
WoodEx Rambler's Top100 Яндекс цитирования Все про Тендеры ! Урядова гаряча лінія