Суббота, 18.05.2024, 20:57
Приветствую Вас Гость | RSS

Голованівський лісгосп

Главная » 2013 » Март » 1 » МОДРИНА – ОКРАСА КРАСИЛІВЩИНИ
11:05
МОДРИНА – ОКРАСА КРАСИЛІВЩИНИ
МОДРИНА – ОКРАСА КРАСИЛІВЩИНИ

"Незважаючи на те, що за останні десять років не було централізованого фінансування на розширення і формування лісонасіннєвого комплексу, лісгосп за рахунок власних коштів забезпечує збереження плантації модрини і планує отримувати постійні врожаї насіння." Не согласен с этой последней строкой заметки: отсутствие централизованного финансирования в нашей системе не повод замораживать инвестиции в электронный учет, домики для розничной торговли и... плантационное лесовыращивание... Правда выращивать лиственницу - уже не модно. Сейчас на злобе дня - дугласия (псевдоцуга)..., чтобы все было, -как в Баварии... М.П.

Ось уже понад двадцять років працівники Красилівського лісництва Старокостянтинівського лісгоспу займаються створенням, формуванням і вирощуванням постійної лісонасіннєвої плантації модрини європейської. Також чимала увага приділяється заготівлі насіння. Адже ця порода досить перспективна для лісорозведення і користується чималим попитом у лісівників України. Торік надбали 20 кілограмів насіння. А з початку цього року уже заготували майже 500 кілограмів шишок модрини …

         Перші лісонасінневі плантації, спершу дуба черешчатого, почали створювати у 1974 році за участі та під керівництвом кандидата сільськогосподарських наук лісничого Красилівського лісництва Олександра Івановича Чорногора. Головне їхнє завдання - одержання високоякісного насіння на селекційній основі, що дало б можливість забезпечити потребу лісгоспів Хмельницького обласного управління високоякісним селекційним посадматеріалом.

   

До1982 роки створили 61 гектар постійних лісонасінневих плантацій дуба звичайного. Згодом заклали 14 гектарів постійної лісонасіннєвої плантації модрини європейської. То була досить копітка робота. Спочатку висаджували трирічні саджанці модрини європейської, польської і японської по три екземпляри в кожному посадковому місці. Весною наступного року щеплювали методом покращеної копуліровки. Живці для щеплення заготовляли методом відстрілу (в зимовий період) з плюсових дерев модрини європейської, які були відібрані протягом 1972 –1984 років в насадженнях Грицівського лісництва. Наступної весни доповнювали відпалі клони. А ще через рік вирубали по два гірших екземпляри в кожному посадковому місці , а сильніші залишили. Багато років за ними проводився догляд: вирізування порослі, формування крони, підживлювання міндобривами, боротьба з бур’янами і хворобами, суцільна оранка ґрунту в міжряддях.

  У 2002-2003 роках за сприяння колишнього директора лісгоспу М.П.Кулика виготовили шишкосушарку . І вже з 2004 року почали переробляти шишки модрини власноруч. Всього з 2004 по 2012 роки заготовлено 439 кілограмів насіння модрини. Зібране насіння висівали в теплицях, де і вирощували сіянці цієї чудової породи. Всього з 2004 по 2012 роки вирощено 1005 т.шт. сіянців модрини і створено 412 га лісових культур за участю цієї чудової породи.

     Незважаючи на те, що за останні десять років не було централізованого фінансування на розширення і формування лісонасіннєвого комплексу, лісгосп за рахунок власних коштів забезпечує збереження плантації модрини і планує отримувати постійні врожаї насіння.



Автор: Прес-служба Хмельницького ОУЛМГ
Просмотров: 637 | Добавил: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Курс валют
Пошук
Прогноз погоди
Погода в Голованевске
Опитування
Оцените наш сайт
Всего ответов: 205
Статистика
WoodEx Rambler's Top100 Яндекс цитирования Все про Тендеры ! Урядова гаряча лінія