Наступила прекрасна пора року – осінь. Разом з приходом цієї прекрасної пори розпочався грибний сезон. Але перш ніж іти за грибами, запам’ятайте кілька простих правил. Збирайте гриби тільки в екологічно чистій місцевості, якомога далі від смітників, автомобільних трас, залізниць. Не збирайте пошкоджені, червиві, в’ялі, перестиглі чи невідомі гриби – загалом потрібно добре знати назву і вид гриба. Також майте на увазі, що білий гриб, підберезник і опеньки мають «двійників», тож слід особливо ретельно перевіряти їх, аби не сплутати.
Пам’ятайте: чистити, мити, готувати гриби слід у день їх збирання, якщо вони полежать більше доби – в них утворюється трупна отрута, небезпечна для організму. Перед приготуванням гриби необхідно обов’язково відварити у підсоленій воді протягом 15 хвилин і процідити.
У випадку отруєння грибами перші ознаки недуги проявляються від двох годин до трьох діб і засвідчуються нудотою, підвищеним слиновиділенням, болем у животі, проносом. У такому випадку необхідно негайно викликати швидку допомогу, а до її прибуття – розпочати промивання шлунку слабим розчином марганцю. А найкраще, шановні грибники, вживайте гриби промислового вирощування, на які є відповідний сертифікат. Шановні громадяни, дбайте про збереження свого життя та життя своїх рідних і близьких.
|