Понедельник, 20.05.2024, 00:37
Приветствую Вас Гость | RSS

Голованівський лісгосп

Главная » 2017 » Февраль » 13 » Обережно! Сказ!
15:12
Обережно! Сказ!

В зв’язку з зареєстрованим у с. Долинівка Гайворонського району випадку сказу серед тварин (рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Гайворонській районній державній адміністрації з 06.02.2017 року введені карантинні обмеження по даному захворюванню), надаємо інформацію для жителів з метою попередження розповсюдження хвороби! Сказ – гостра вірусна хвороба, яка виникає після укусу інфікованою твариною, характеризується розвитком тяжкого енцефаліту. Джерелом інфекції є переважно собаки, вовки, лисиці, коти.

Вірус сказу міститься у слині хворої тварини. Ураження людини відбувається при укусах, заслинені, травмуванні і подряпинах, нанесених інфікованими тваринами. Від моменту зараження людини до перших проявів хвороби може проходити від 1 до 3 місяців, проте за медичною допомогою необхідно звертатися негайно, щоб за наявності відповідних показань встигнути запобігти захворюванню.

Ознаками хвороби у людини є симптоми тривоги, депресії, безсоння, підвищеної дратівливості. В подальшому з’являється панічна боязнь всього, що пов’язано з водою, при прогресуванні захворювання виникають порушення ковтання, тяжкі судоми, параліч дихання. На жаль, якщо за медичною допомогою звертаються на стадії проявів хвороби, врятувати людину практично неможливо. Сучасна медицина поки що не має ефективних методів лікування сказу, його можна тільки попередити шляхом вчасно введених антирабічних імуноглобуліна та вакцин.

У хворих тварин змінюється поведінка: вони відмовляються від їжі, ховаються, або з лютістю нападають на людей та інших тварин, з’являється слинотеча. У собак, котів голос стає хрипким. Найбільш агресивні хворі кішки. Далі наступає стадія паралічу – опущений хвіст, відвисання нижньої щелепи, слинотеча – найбільш характерні ознаки завершальної стадії хвороби.

ВАЖЛИВО ПАМ’ЯТАТИ! Для попередження інфікування вірусом сказу:

- не підходьте до диких тварин, які вас не лякаються, до зовнішньо нездорової кішки або собаки. Хвора тварина частіше не агресивна, квола, напівпаралізована;

- уникайте будь-яких контактів з бродячими та дикими тваринами, навіть тими, що у даний момент не мають ознак захворювання, т.я. інфіковані тварини виділяють вірус, тобто стають заразними на 7-8 днів раніше до появи перших клінічних симптомів (кволість, агресивна поведінка, слинотеча);

- не намагайтеся зловити тварин. Не гладьте їх, не беріть в руки. Слідкуйте за дітьми, розкажіть їм про небезпеку сказу;

- при укусі, контакті з потенційно або очевидно хворою твариною уражене місце необхідно негайно інтенсивно промити з милом, обробити йодом або зеленкою та якомога швидше звернутись до лікаря, бажано в найближчий травмпункт.

Не легковажте своїм життям! Вчасно звертайтесь за допомогою до фахівців!

Просмотров: 403 | Добавил: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Курс валют
Пошук
Прогноз погоди
Погода в Голованевске
Опитування
Оцените наш сайт
Всего ответов: 205
Статистика
WoodEx Rambler's Top100 Яндекс цитирования Все про Тендеры ! Урядова гаряча лінія