Вторник, 14.05.2024, 17:26
Приветствую Вас Гость | RSS

Голованівський лісгосп

Главная » 2017 » Март » 3 » Всесвітній день дикої природи
07:08
Всесвітній день дикої природи

Сьогодні 3 березня відзначається Всесвітній день дикої природи. 20 грудня 2013 року шістдесят восьма сесія Генеральної Асамблеї ООН проголосила 3 березня – днем прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни, що перебувають під загрозою зникнення – Всесвітнім днем дикої природи. Прийнявши резолюцію, яка проголошує 3 березня Всесвітнім днем дикої природи, 193 члена Генеральної Асамблеї ООН в черговий раз підкреслили цінність для людства дикої природи та усіх її мешканців. Цей День покликаний нагадати нам про необхідність активізації боротьби зі злочинами проти дикої природи, привернути увагу до проблеми браконьєрства, що має далекосяжні екологічні, економічні та соціальні наслідки. Проблеми збереження довкілля та його окремих складових вже давно стали значним за обсягом напрямком міжнародного співробітництва світової спільноти. Одним із напрямів такої співпраці є забезпечення виконання Конвенції, що регулює міжнародну торгівлю рідкісними видами флори і фауни, відому як СІТЕС, яка була прийнята 3 березня 1973 року у м. Вашингтоні. Під міжнародною охороною на сьогодні знаходиться близько 5600 видів тварин та 30 тисяч видів рослин. Учасниками Конвенції є 180 держав, серед яких і Україна, яка приєдналась до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення, 14 травня 1999 року. Мета Конвенції – це гарантія того, що міжнародна торгівля дикими тваринами та рослинами не створюватиме загрози їх виживанню. Дика фауна та флора є незамінною частиною природних екосистем Землі, які мають охоронятися для нинішніх та майбутніх поколінь. Держави-учасники Конвенції визнають важливість міжнародного співробітництва, яке буде сприяти захисту деяких видів дикої фауни та флори від надмірної експлуатації в міжнародній торгівлі. Будь-яка торгівля зразками рідкісних видів повинна здійснюватися під неухильним наглядом компетентних наукових установ та адміністративних органів. З метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного та рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу цей день являє собою унікальну можливість познайомитися з красою і розмаїттям форм дикої природи, а також підвищити свідомість та розуміння необхідності збереження видів дикої флори та фауни.

Необхідність прийняття даного документа була пов'язана з усвідомленням того факту, що міжнародна торгівля представниками дикої фауни і флори стала однією з основних причин скорочення популяцій багатьох тварин і рослин, і з тим, що тільки міжнародне співробітництво в даному питанні дозволяє вжити належних заходів для їх захисту. Згідно з офіційною статистикою, обсяг світового незаконного торгового обороту даним «товаром» становить понад 6 млрд. доларів в рік. А кримінальна торгівля тваринами по прибутках знаходиться на другому місці після торгівлі наркотиками і зброєю, причому з кожним роком кількість рідкісних птахів і тварин, перевезених контрабандно через кордон, неухильно зростає і обчислюється сотнями тисяч. Основні напрямки збуту — експериментальні лабораторії, ресторани, цирки, зоопарки та приватні колекції.

Конвенція розглядає лише міжнародні аспекти торгівлі рідкісними тваринами та рослинами, тоді як великою загрозою їх існуванню може бути внутрішня (без переміщення через державний кордон) торгівля.

З настанням весни, ви можете побачити на вулицях наших міст, на міжміських трасах, тощо людей, які продають перші весняні квіти. Більшість цих рослин вже потрапили до національної Червоної книги України, і до CITES.

Не купуйте первоцвіти ! Збережіть їх для майбутніх поколінь!

Пам’ятайте! Природа потребує турботи. Бережімо дику природу!

Просмотров: 463 | Добавил: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Курс валют
Пошук
Прогноз погоди
Погода в Голованевске
Опитування
Оцените наш сайт
Всего ответов: 205
Статистика
WoodEx Rambler's Top100 Яндекс цитирования Все про Тендеры ! Урядова гаряча лінія