Традиційно грибний сезон в Україні розпочинається в кінці літа на початку осені. В цьому році завдяки аномальній спеці грибний сезон запізнюється. Але, як тільки пройдуть дощі, грибники поспішать до лісу наповнити свої кошики грибами, при цьому багато людей, які вирушають в ліс за грибами не є досить уважними до того, які гриби та в яких місцях вони збирають, що є найчастішою причиною отруєнь. Адже, серед грибного апетитного делікатесу, часто трапляються й отруйні гриби, навіть досвідчені грибники іноді допускаються трагічних помилок: збираючи печериці чи сироїжки помилково збирають і бліду поганку, яка схожа на деякі види їстівних грибів. Необачним кроком є й збирання грибів біля автодоріг та сміттєзвалищ, поблизу залізниць, адже всім добре відомо, що гриби мають властивість накопичувати токсичні речовини та інші вкрай шкідливі для людини речовини, які знаходяться в навколишньому природному середовищі. Щоб запобігти отруєнню грибами слід пам’ятати:
- не збирати невідомі, а також зовсім незнайомі гриби;
- збирати тільки ті гриби, про які точно відомо, що вони їстівні;
- ні в якому разі не куштувати на смак сирі гриби;
- зберігати сирі гриби в холоді не більше однієї доби;
- збирайте в лісі лише добре знайомі їстівні гриби.
Памятайте, що гриби – це дари лісу, які потребують найсуворішого контролю, оскільки недотримання елементарних правил збирання та використання грибів може призвести до важких отруєнь.
|