Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації
(навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження
артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток
симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами,
ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній
людині, дотримуйтесь їх.
1. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах,
теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
2. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
3. Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх — якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх
смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення
"бульба", оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під
них;
- "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки
нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
4. Не
порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, -
вони не завжди відповідають дійсності.
5. Не куштуйте сирі гриби на смак.
6. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті,
які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що
забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з
капелюшка слизьку плівку.
7. Гриби
підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна
отрута.
8. При
обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді
гриби можна варити або смажити.
9. Обов'язково
вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, —
грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь
гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
10. Не
пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
11. Гриби
(зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у
шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та
викликає бурхливе отруєння.
12. Значна
кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних
речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд — також може статись отруєння.
13. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів.
Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке
захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть
10-15 хвилин.
Перша допомога при отруєнні
грибами.
1.
Викличте
"Швидку медичну допомогу".
2.
Одночасно,
не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої
води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика,
щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні
води стануть чистими.
3.
Після
надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або
злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на
живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4.
З'ясуйте,
хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Запам'ятайте: Отруєння грибами
дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте
гриби зовсім. Без грибів можна прожити.
Помічник лісничого
Вільшанського лісництва
Євгеній Данченко
|