Понедельник, 20.05.2024, 04:02
Приветствую Вас Гость | RSS

Голованівський лісгосп

Главная » 2017 » Февраль » 20 » Зрубавши дерево, можна наразитись на багатотисячний штраф
12:47
Зрубавши дерево, можна наразитись на багатотисячний штраф

Одним із головних обов’язків працівників Вільховатського лісництва є охорона лісу від лісопорушень. Одним із найпоширених лісопорушень, які вчиняє населення є самовільна рубка дерев. Однією з основних причин цього явища вважається низький рівень соціального забезпечення населення. Лісничий, його помічник і майстри лісу є службовими особами, які здійснюють щоденний контроль за охороною та збереженням лісів, безпосередньо виявляють лісопорушення та складають відповідні документи для притягнення правопорушників до відповідальності, в т.ч. і до матеріальної.

Зимовий період змушує частину громадян задумуватися над тим, чим опалювати власні домівки. Єдиним оптимальним шляхом вирішення цього питання є придбання дров. Це місцевий енергетичний ресурс і він найближчий у наших умовах.

Проте громадяни вирішують цю проблему по-різному. Частина населення купує дрова законним шляхом, незважаючи на високу вартість. Але є ще одна категорія громадян, яка обирає інший шлях забезпечення дровами. Вони йдуть до лісу і самовільно пиляють дерева на дрова. Такий спосіб є злочинним. Адже за самовільну вирубку дерев передбачене покарання відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою стягується штраф в розмірі від 85 до 170 гривень. Крім того, лісопорушник відшкодовує нанесені ним збитки лісовому господарству. Розмір збитків залежить від розміру пенька після спилу дерева. Нагадуємо, що з урахуванням вимоги пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 року № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу», згідно з додатком 1 цієї постанови, розмір шкоди, заподіяної лісу незаконним вирубуванням дерев, наприклад, діаметром 22,1−26 см становить 1931,20 грн, діаметром 26,1−30 см – 3044,82 грн, діаметром 30,1−34 см  – 4085,13 грн, діаметром 34,1−38 см – 5201,56 грн відповідно. Тобто одне таке незаконно зрубане дерево по вартості збитків майже рівняється 6 кубометрам дров. Ось така арифметика, а ще на додачу — зіпсовані нерви, втрачений час, сором перед сусідами (якщо хтось цього боїться). Тож вибирайте чим обігрівати свої оселі, законно придбаними дровами чи одним незаконно зрубаним деревом.

Крім цього існує система штрафів для територій та об’єктів природно заповідного фонду, де згідно додатку № 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 24.07.2013р. № 541 „Про затвердження такс для обчислення шкоди, заподіяної порушенням законодавства «Про природно-заповідний фонд» визначається розмір заподіяної шкоди лісовому господарству.

Варто додати, що в окремих випадках за самовільну порубку передбачена кримінальна відповідальність. Одним із визначальних факторів для притягнення порушника до кримінальної відповідальності є розмір завданої шкоди, коли ця шкода є істотною (це визначається індивідуально в кожному конкретному випадку з урахуванням категорії захисності лісу, інших факторів, які встановлюються в ході проведення слідства).

Шановні громадяни! Не робіть самовільних рубок, не завдавайте шкоди лісам, бережіть це багатство – унікальний витвір природи та людської праці.

Просмотров: 533 | Добавил: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Курс валют
Пошук
Прогноз погоди
Погода в Голованевске
Опитування
Оцените наш сайт
Всего ответов: 205
Статистика
WoodEx Rambler's Top100 Яндекс цитирования Все про Тендеры ! Урядова гаряча лінія